Rymdsonden nära Pluto

 
Snart flyger Nasas rymdfarkost New Horison förbi Pluto för att göra observationer på planeten.
Den 7:e juli är farkosten framme vid Pluto och det har tagit 9 år för den att ta sig dit. 

På grund av dess avstånd till Jorden – hela 4,2 miljarder kilometer – vet forskarna inte mycket om dvärgplaneten. Den antas bestå av is, sten och grus. Atmosfären tros bestå av kväve, kolmonoxid och metan. Planeten tar 248 år på sig att färdas ett varv runt solen och behöver drygt sex dygn för att snurra runt sin axel. Den ovala banan gör att den ibland är närmare solen än vad Neptunus är.

Men i takt med att New Horizons avlägsnar sig allt längre från Jorden kommer mänskligheten allt närmare Pluto. Sonden ska kunna se och registrera föremål ända ner till 60 meters storlek.

Sondens uppdrag är att studera Pluto fram till 2016. Bland annat ska den undersöka vilka ämnen dvärgplaneten är gjord av och hur atmosfären ser ut. De mer fantasieggande teorierna anger att Plutos yta består av hav.

Om Nasa lyckas skaka fram finansiering är det tänkt att den ska fortsätta sin astronomiska expedition mot det så kallade Kuiperbältet. Det är ett tre miljoner mil brett bälte utanför Plutos omloppsbana som består av is och asteroider. Ett tänkbart mål för New Horizons är himlakropparna som heter PT1, PT2 och PT3. De är också dvärgplaneter och har en hel del att berätta om världens uppkomst, hoppas forskarna.

 
Det skall bli otroligt spännande att följa detta och Nasa kommer att direktsända det hela på deras hemsida.
 

Kommentera här: